November 16, 2009

Nilai sebuah kemaafan

Alhamdulillah, masih diberi hayat hingga ke saat ini. Nikmat kesihatan dan NYAWA ini bisa saja Pemiliknya ambil semula sekelip mata. Kerana itu, kita diseru untuk selalu bersedia.


Tapi, bersediakah kita?


Aku sendiri, tidak bersedia, andaikata dijemput di saat dan ketika ini. Allah!


Pagi ini, hatiku diketuk dengan suatu persoalan.


Maaf. Memaafkan. Dimaafkan.


3 perkataan berimbuhan dan tanpa imbuhan, yang membawa maksud yang berlainan. Juga perasaan yang berbeza. Dan ia disatukan dalam satu perkataan yang cukup mudah.Kemaafan.Mudahkah bagi insan?


"Maka tidak pernahkah mereka berjalan di bumi, sehingga hati (akal) mereka dapat memahami, telinga mereka dapat mendengar? Sebenarnya bukan mata itu yang buta, tetapi yang buta ialah hati yang di dalam dada"
(Al-Hajj:46)


Kemaafan harus lahir dari hati. Selalu orang kata, dari keikhlasan. Tentera hati pula adalah mata, lidah, dan perasaan. Ketiga-tiga anggota ini membantu hati kita dalam berfikir dan menilai.


Menilai dengan mata hati bukan emosi.


Kita manusia selalu larut dengan perasaan. Ya, aku mengerti itu fitrah. Tapi bukankah ia harus dipandu oleh iman sebagai nakhoda utama? Kanan, kiri, depan, belakang, kita melihat perpecahan. Institusi keluarga yang porak-poranda, ummat yang tidak bersatu, semuanya berpunca dari hati dan tenteranya. Bagaimana kita mendidiknya. Bagaimana kecenderungannya. Apa mahunya.


Lalu bagaimana caranya hendak mendidik hati untu
k selalu berlapang dada dan memaafkan kesalahan orang lain?


Selalu bermuhasabah. Itu kata kuncinya.


Bila mana emosi mula mendominasi iman, cepat2lah beristighfar dan kembali ke landasan asal. Dunia ini adalah jalanan permusafiran, juga tempat bercucuk tanam. Itu kiasannya. Yakni segala amal ibadah kita akan dibalas pada Hari Perhitungan kelak. Dan dunia sebagai tempat beramal.


Kita tidak sempurna. Selalu sahaja melakukan kesilapan di luar sedar. Tapi ini bukan juga tiket untuk kita bebas melakukan kesilapan yang sama berulang kali. Kadangkala, kita mungkin berasa hampa dengan sikap segelintir manusia. Manusia, tanpa sedar sering menyakiti perasaan sesamanya.


Marah? Kecewa?


Satu persoalan yang harus kita tanyakan pada diri.
Tidakkah kita lebih selalu mengundang kemarahan Allah dengan mengabaikan perintahNya?


Tidakkah kita selalu melupakanNya?


Dalam sehari, berapa banyak kita berzikir padaNya?


Nikmat yang Dia beri, bagaimana kita menggunakan
nya?


Dan adakah kita pernah bersyukur atas segala kurnia atau tidak pernah merasa puas dengan apa yang ada?Dia lebih berhak marah.Tapi Allah Maha Pengasih Maha Penyayang. Allah menulis di atas arasyNya,


" Sesungguhnya rahmatKu mendahului azabKu"
Subhanallah!


Dia yang lebih berhak marah juga Maha Kaya dengan sifat Pengampun. Betapa tingginya kasih sayang Allah pada makhlukNya.


Sifirku mudah, berusahalah untuk memaafkan kesalahan orang lain. Kerana kiranya kita lebih banyak melakukan dosa dan maksiat kepada Allah.


Kita mahukan mardhatillah.


Maafkanlah, semoga kita juga akan mendapat kemaafan dari Allah swt di mahsyar kelak. Yakinlah, Allah akan membalas kesabaranmu di dunia dan menggantikannya dengan yang lebih baik di sana.
Ubatilah kekecewaan hatimu, kerana sungguh, dunia ini sebentar cuma. Kita akan kembali kepada Pencipta kita. Maka, kekecewaan yang kita rasakan kini, sebenarnya bukanlah apa2. Ia datang sebagai tarbiyyah, mungkin juga sebagai teguran direct dariNya.


Sabar itu indah. Biar kutegaskan disini, sabar dan berdiam diri bukanlah tanda kelemahan, bahkan ia melambangkan jati diri yang mantap pada diri mukmin. Didiklah hati kita dengan selalu mengingatiNya, semoga Rahman dan RahimNya akan terbias pada sekeping hati yang rapuh dan tak berdaya.Sekadar perkongsian dari hati kecil. Muhasabah untuk diriku, moga ada manfaatnya untuk kalian.

1 comment:

iNtuisiiNsurgeNsi said...

adus terasa pulak diri ini...huhu..neway tahax 4 da perkogsian muhasabah diri ini..kdg2 kita terlupa siapa kita di dunia ini...wasalam...