October 14, 2010

Merdekakan jiwa

Blog sawang. Sekian lama diabaikan. Hanya sesekali menjenguk, tanpa meninggalkan sedikit coretan. Ada benarnya, apabila ilham itu datang harus segera dituliskan. Jika tidak ia akan menghilang, dan semangat menulis juga memudar.


Hari Terbuka IIUM Kuantan baru saja melabuhkan tirainya. Belajar banyak perkara, mendepani pelbagai ragam manusia, mempraktikkan 'fasobrun jameel' sebagai pertahanan jiwa, tiada lain selain syukur yang amat pada Dia yang sentiasa Membimbing. Ya Allah, terimalah amal kami dan ampunilah dosa-dosa yang kami lakukan, dalam sedar atau tidak selama kami melaksanakan amanah itu...


Diuji dan diduga. Ketenangan diragut atas dasar mengagumi. Kata pepatah, andai takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. Andai kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga.


Merisaukan perkara2 sebegini merencatkan kembara sebuah perjalanan..~


Bangunlah!Dengan mu'ahadah, jadilah kita orang yang teguh atas syariat Allah.

Dengan muraqabah, terasa diri tenang dengan kebersamaan Allah baik tika bersendirian mahupun di tengah khalayak ramai.

Dengan muhasabah, bebaslah kita daripada tarikan nafsu serta cepat kembali untuk memenuhi hak-hak Allah dan hak-hak manusia.

Dengan mu'aqabah, terhukumlah nafsu dan selamatlah diri daripada penyimpangan.

Dengan mujahadah, kita dapat melakukan segala kebaikan dan menundukkan sifat bermalas-malasan, pujuk rayu iblis dan rangsangan syahwat.
(Fatimah Syarha)


Ya Allah, merdekakan jiwaku!


p/s: Entri cacamerba

No comments: