December 7, 2010

Sihat dan sakit


Semalam aku menemani ibu menjalani pemeriksaan kesihatan. Ramainya manusia sehinggakan rasa nak give up tunggu giliran. Tapi demi permata hati tercinta, tetaplah aku menunggu sambil berfikir jauh (berangan). Betapa ramainya manusia yang sakit, kerana apakah ?


Mungkin kerana kebanjiran makanan segera dan makan sejuk beku di pasaran ?


Mungkin kerana jiwa yang sakit dan merana ?


Hippocrates pernah berkata, "setiap yang berlebihan itu bertentangan dengan jiwa."


Plato pada satu ketika juga pernah berkata, terdapat 5 perkara yang dapat melemahkan tubuh, bahkan dapat membunuhnya: jatuh miskin, berpisah dengan orang-orang yang dicintai, terlalu banyak minum yang masam-masam, menolak nasihat, dan bersama-sama orang -orang yang bodoh mentertawakan orang-orang yang pandai.


Nyatanya, banyak penyakit yang berpunca daripada banyak makan@berlebih-lebihan@kuat makan. Sikap ini mengakibatkan seseorang mengalami peningkatan berat badan yang seterusnya menjadi asbab untuk penyakit2 lain seperti darah tinggi dan serangan sakit jantung. Manakala berlebih-lebihan dalam pengambilan makanan dan m
inuman bergula menyebabkan ramai yang mendapat penyakit kencing manis.


Hakikat ini diketahui ramai tapi sering dinafikan kerana tidak sanggup berpisah dengan kenikmatan. Makanan yang sedap seringkali mempunyai kandungan garam dan lemak yang tinggi, bergantung pada cara penyediaan makanan tersebut. Jadi, selagi belum mendapat komplikasi atau penyakit2 berkaitan, tabiat pengambilan yang tidak sihat akan terus diamalkan. Yang penting, sedap.


Kenikmatan yang akhirnya memudaratkan.


Kutanyakan kepada malam hari:
"Adakah rahsia di sebalik kegelapanmu
hal yang menyembunyikan berita dan rahsianya ?"

Ia menjawab:
"Tetapi aku belum pernah menjumpai dalam hidupku
suatu rahsia pun yang lebih tersembunyi
daripada pembicaraan para kekasih
di penghujung malam."


Samada sakit jasmani atau rohani, marilah sama-sama kita koreksi diri. Nikmat sihat yang dikurniakan, peliharalah, dan berikan hak yang sepatutnya pada jasadmu. Syukurilah segala kurnia dengan ketaatan dan pengabdian abadi pada Sang Pencipta yang Memberi, kerana bencana yang paling besar adalah penyakit hati yang disebabkan oleh jauhnya kita dari Dia. Kejauhan itu akan membuat jiwa suram dan derita, tiada
sinar bahagia.


"Dan Dialah yang telah menurunkan hujan sesudah mereka berputus asa dan menyebarkan rahmatNya. Dan Dialah yang Maha Pelindung lagi Maha Terpuji."
(As-Syu'ara : 28)


Bila ditimpa sakit atau musibah, yakinlah Dia akan menyembuhkan. Itu juga keyakinan yang kupasakkan untuk mereka2 yang dekat di hatiku, permata2 hatiku.


Semoga kita terus berada dalam lindungan Allah~No comments: