September 19, 2012

# 2: Baitul Izzah

Cuaca terasa begitu dingin. Nur mendongak ke langit, sekuntum senyum mekar tanpa dipaksa. Subhanallah, indahnya ciptaanMu! Bintang berkerlipan di langit terang, terlihat juga purnama yang sedang bersinar di ufuk sana. Sesekali terdengar burung menyanyi, mengalun zikir buat Khaliq yang Esa.

"Allahu Allah, aku tidak sendiri, ramai yang menemani rupanya." desis hati Nur.

Langkahnya kian dipercepatkan. Jam menunjukkan hampir 8.30pm. Dari jauh kedengaran riuh rendah suara anak-anak sedang mengaji Al-Quran. Sampai sahaja di pintu utama, si cilik comel Maisarah memeluknya.

"Kak Nur ke mana tadi? Maisarah nangis tau sebab rindu.." rengek Maisarah, si comel yang usianya mencecah 4 tahun. Maisarah sangat petah dan rapat dengan Nur, kakak kesayangannya.

"Maisarah rindu akak? Maafkan akak ye sayang, tadi akak kena keluar beli barang. Tak mau nangis-nangis dah. Sini akak nak peluk lagi." Seketika itu juga seramai 6 orang lagi sikecil datang mengelilingi Nur.

"Kami pun nak peluk kak Nur.."

Nur tertawa bahagia.

................................................................................

Baitul Izzah.

Di situlah Nur menumpahkan selaut sayangnya buat anak-anak tidak berdosa yang dibuang darah daging sendiri. Nur menjadi ibu, kakak dan juga kawan buat anak-anak kecil itu. Nur juga dengan berbesar hati membuka kelas mengaji Al-Quran dan mengajar mereka mengenal Tuhan sekadar mampu. Bersamanya, seorang wanita mulia bernama ibu Zainab dengan setulus hati menyayangi mereka.

"Ibu, kasihan anak-anak ini kan. Entah dimana ibu ayah mereka.." Nur berbicara dengan mata berkaca.

"Itulah yang sering ibu fikirkan. Apapun, ibu rasa terlalu insaf kerana diberi peluang untuk menjaga dan menjadi ibu buat mereka. Allah Maha Lembut, teguranNya kadang halus berseni, kadang keras menikam. Ibu nak tanya, Nur rasa kenapa seorang ibu sanggup membuang anak yang telah lelah dikandungnya 9 bulan 10 hari?" Lembut ibu Zainab bertanya.

"Hm, zina menyebabkan anak-anak yang tidak sah taraf dilahirkan. Dan zina tidak akan berlaku jika jalan-jalan mendekati zina ditutup sepenuhnya. Semua ini tidak akan dapat difahami tanpa melihat dengan kaca mata iman. Syabab kita sekarang pula lebih senang hanyut dengan hedonisma dan kian jauh dari cara hidup Islam yang sebenar. Mungkin bukan salah mereka sepenuhnya, kerana institusi keluarga merupakan medan terpenting dalam pembentukan sahsiah anak-anak. Ya Allah, masalah akarnya sangat membarah bu.." balas Nur dengan wajah berkerut.

Ibu Zainab melempar senyum pahit. Realiti yang menyakitkan, terasa ijazah yang dimiliki tiada nilainya. Terlalu banyak yang perlukan bantuan di luar sana.

"Nur, sebab tu ibu nak pesan sangat, terus tingkatkan diri sebagai produk solehah, raih ilmu setingginya untuk maslahah agama, dan bina baitul muslim dengan pasangan yang soleh, ya? Kita nak ajak seramai mungkin manusia mengenal Tuhan dan keindahan Islam, moga gelombang ini akan bersinergi dengan lahirnya generasi soleh solehah." perlahan tapi menusuk bicara ibu Zainab. Azimat ditutur penuh yakin dan harap. Nur angguk dalam kebisuan.

Di luar bintang-bintang terus berbicara dengan bahasa rahasia, seakan mengerti hati Nur yang diterjah 1001 rasa. Ayuh syabab, bangkitlah dari lena yang panjang.

"Tidaklah sama antara mukmin yang duduk (yang tidak ikut berperang) yang tidak mempunyai ‘uzur dengan orang-orang yang berjihad di jalan Allah dengan harta mereka dan jiwanya. Allah melebihkan derajat orang-orang yang berjihad dengan harta dan jiwanya atas orang-orang yang duduk (tidak ikut berperang tanpa halangan). Kepada masing-masing mereka Allah menjanjikan pahala yang baik (surga) dan Allah melebihkan orang-orang yang berjihad atas orang yang duduk dengan pahala yang besar, (iaitu) beberapa derajat daripadaNya, serta ampunan dan rahmat. Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang."
 (An-Nisa': 95-96)

No comments: