January 17, 2010

Pergantungan

"Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, tidak ada seorang pun yang dapat menahannya; dan apa saja yang ditahan oleh Allah tidak ada sesiapa pun yang sanggup untuk melepaskannya. Dialah sebenarnya yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana."
(Fatir:2)


Hari2 berlalu seperti biasa. Berputar mengikut sunnatullah. Sedang manusia dihimpit oleh pelbagai situasi, juga virus hati. Sehingga manusia merasa amat lelah, entah apa yang dicari, entah apa yang hilang. Kadang2 kita merasa kitalah manusia yang paling malang dan derita.


Bolehkah jika aku nyatakan, semua kesakitan akan terasa manisnya jika kita percaya pada Sang Pencipta?


Ah, kita ini terkadang terlalu sombong.


Di luar sedar, kita terlalu bergantung pada manusia. Terlalu. Apabila ditimpa musibah, siapa orang pertama yang kita cari? Ibu, ayah, kakak, sahabat? Kita cenderung untuk mencari mereka yang selalu berdampingan dengan kita, yang kita rasa mampu meredakan resah hati. Ya, tiada salahnya. Tentulah kita memerlukan insan2 ini, sekurang-kurangnya untuk menangis bersama.


Tapi kita lupa, dari mana datangnya semua musibah itu? Seperti penyakit, perlulah dicari punca dan sumbernya. Barulah boleh diikhtiarkan penawar. Sedang musibah dan segala ketentuan itu datang dari Allah, maka apa rasionalnya kita meminta pertolongan dari makhluk ciptaan-Nya yang hina dan tiada upaya?


Sungguh, ini amat mengecewakan.


Imam Ahmad melaporkan dari Abdur Razak dari Imran. Katanya: Allah berkata di dalam kitab suci,

"Dengan kemuliaanKu, barang siapa berlindung kepadaKu, seandainya dirinya dihimpit oleh langit dengan seluruh isinya dan bumi yang beserta seluruh isinya; sesungguhnya Aku akan menunjukkan jalan keluar baginya. Dan siapa yang tidak berlindung kepadaKu, Aku akan memotong kedua tangannya dari sebab-sebab langit. Dan Aku balikkan bumi dari bawah kakinya. Aku jadikan ia (berada) di udara. Bila hambaKu taat padaKu, aku akan memberinya sebelum ia memintaKu, dan mengabulkannya sebelum berdoa padaku, kerana aku mengetahui apa kemahuannya."
(Bahagiakan hatimu: Ibnu Qayyim Al-Jauziyah)


Nah, hebat bukan? Allah sentiasa mendengar segala pengaduan hambaNya. Berdoalah tanpa jemu. Rahmat Allah itu seluas langit dan bumi, bahkan Dia merasa malu jika tidak mengabulkan permintaan hambaNya. Tinggal saja kita yang selalu lupa. Mencari yang lain. Tidak hairanlah jika kemarau hati tidak mahu surut.


Tidak cukup sekadar menyedari tanpa ada usaha untuk berubah. Berusahalah, untuk meleraikan pergantunganmu pada yang fana, kerana akhirnya hati yang rapuh akan kecewa. Cukuplah, kenapa tidak mahu berubah sedang keperitannya telah dirasai? Tidak cukupkah lagi teguran dari Sang Kekasih padamu?


Orang yang mencintai dunia tidak dapat dipisahkan daripada apa yang dicintainya. Lalu pada hari akhirat nanti, Allah bertanya,

"Adilkah apabila setiap manusia aku serahkan kepada siapa yang dicintai di dunia?"


Hadis yang dilaporkan oleh Muslim mengatakan,

"Seseorang akan bersama dengan siapa yang mereka cintai."


Kepada mereka yang mencintai sesuatu selain Allah, mereka menerima pembalasan apabila apa yang dicintai itu tidak diperoleh. Mereka akan berasa terseksa akibat perbuatan mereka. Mereka juga menderita kerana apa yang mereka cintai selain Allah tidak dapat membantu mereka.


Marilah kita mengkoreksi diri kita. Percayalah, setelah kita meletakkan sepenuh pergantungan pada yang selayaknya, kita tidak akan gentar untuk menghadapi liku kehidupan ini. Kita yakin bantuanNya sentiasa bersama. Kita yakin kita tidak sendirian di setiap dimensi kehidupan, meski kita berada di satu tempat yang paling sunyi di dunia.


Berdiri di atas kaki sendiri, dengan penuh kerendahan hati~

p/s: It hurts to watch such a dependency..huhu..

No comments: